subota, 13. veljače 2010.

5. PREHRANA

U svakom sportu vrijedi pravilo zlatnog trokuta, tj. Za uspjeh su potrebna 3 faktora:

– trening
– adekvatan odmor
– pravilna prehrana

Pod pravilnom – sportskom prehranom podrazumijevamo da budu prisutni svi nutrijenti, a to su proteini – bjelančevine:

– ugljikohidati
– masti
– vitamini
– minerali
– voda
– antioksidanti

Nedostatkom bilo kojeg sastojka može dovesti do bolesti pa i do smrti.












ODNOS PROTEINA, UGLJIKOHIDRATA I MASTI PO VRSTAMA SPORTA

• AEROBNI SPORTOVI

• Proteini Ugljikohidrati Masti


(20-30%) (60-70%) (10%)

– npr. maraton, trčanje na duge staze, plivanje, biciklizam i sl.






• ANAEROBNI SPORTOVI

– Npr. body building, sprint, dizanje utega, bacanje kladiva, diska, kugle i sl.

• Proteini Ugljikohidrati Masti

(30-40%) (40-50%) (10-20%)



BJELANČEVINE (PROTEINI)

Namirnica
Vrijednost proteina
jaje
riba
govedina
kravlje mlijeko
riža
soja
pšenica
grah
krumpir
100
70
69
60
56
47
44
34
34









UGLJIKOHIDRATI

NAMIRNICA KOLIČINA (g) UGLJIKOHIDRATI (g)

– kruh/tijesta 500 400
– krumpir 250 50
– leguminoze 100 20
– žitarice 100 80
– suho voće 100 65
– voće/sokovi 1000 100-150
– šećer/med 100 85-100

Nema komentara:

Objavi komentar